Brygger: Geir Kelly
Plassering: XX. plass i klasse YY

Type: 9E Imperial stout
OG: 1074
FG: 1015
Mengde vørter: 46,0l
Mengde ferdig øl: 38,0l
Alkoholstyrke: 7,4%
Beregnet IBU: 70,2
Beregnet farge: 91 EBC

[B]Gjærbare ingredienser[/B]
Ingredients:
1000 g (6.2%) Dark Dry
8000 g (49.2%) Pale Ale Malt 
2250 g (13.8%) Oats Flaked 
1000 g (6.2%) Caramunich® TYPE III
1500 g (9.2%) Carafa Special® TYPE III
1000 g (6.2%) Smoked Malt
1000 g (6.2%) Roasted Barley 
500 g (3.1%) Dark Ecologic Molasses

[B]Humle og krydder[/B]
45 g (16.0%) Centennial (10,0%) - added during boil, boiled 40 m
50 g (17.7%) Cascade NZ (9%) - added during boil, boiled 40 m
22 g (7.8%) East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 15 m
50 g (17.7%) Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 15 m
25 g (8.9%) Tettnanger (4,5%) - added during boil, boiled 15 m
15 g (5.3%) Tettnanger (4,5%) - added during boil, boiled 10 m
75 g (26.6%) Saaz (5,0%) - added during boil, boiled 5 m

[B]Andre ingredienser[/B]
0,5 tsp Irish Moss - added during boil, boiled 11 m
0,5 tsp Wyeast nutrition, boiled 10 m
15 gram lakrispulver , 15 min
1/4 ts chilipulver , 15 min
6 gram Furuskudd, 15 min

[B]Meskeinformasjon[/B]
50 liter vann varmet opp til 78 grader.
25 liter vann i meskekar, tilsatt 1 ss 5.2 ph gypsym.
Tilsatt malt og temperatur ble 66-67 grader iht kalkulasjon, 2 stk termometere bekrefter dette.
Skylling med 78 graders vann. Det ble skylt med 35 liter vann.

[B]Gjæring[/B]
Gjærtype: WLP004 Irish Ale
Gjærmengde: 4 rør, første starter på 4 liter, dekant og andre starter på 6 liter
Informasjon om gjæring:
Tilsatt 1.5 liter ren O2 i 90 sekunder ved vørtertemp på 18 grader celsius. Så tilsatt gjærslurry fra dobbel starter. Gjæring holdt på 18 grader konstant ved hjelp av egenprodusert kjøler som holder temp stabil innen 0.2 grader uansett stormgjæring el. Gjæret ut på 5 dager, stått på samme konisk 26 dager før flasking.

[B]Kommentarer[/B]
Dette var et forsøk på å lage en imperial stout ala sorte torpedo jeg laget til GSF 2011. Prøvd å krydre med litt chili, rå lakrisgranulat og furuskudd fra hagen i tillegg. Tilsatt molasses for å gi den litt punch/fylde dog jeg vet at dette fører til lengre modningstid. Alt i alt må jeg si at utviklingen har vært positiv. Fra å være ganske så skarp i januar 2013 til å bli rundere nå i Mars. Kjølesystemet har nok hjulpet på å holde uønskede estere nede.

[B]Informasjon om konkurranseølet[/B]
Brygget: 2. desember 2012
Flasket: 28. desember 2012
Filtrert: Nei
Karbonering: N