Brygger: Robert Wikstrand
Plassering: XX. plass i klasse YY

Type: 9E Imperial stout
OG: 1,113
FG: 1,028
Mengde vørter: 19,0l
Mengde ferdig øl: 16,0l
Alkoholstyrke: 12,4%
Beregnet IBU: 77,0
Beregnet farge: 108 EBC

[B]Gjærbare ingredienser[/B]
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
9,13 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain         1        78,1 %        
0,85 kg               Roasted Barley (591,0 EBC)               Grain         2        7,2 %         
0,56 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Grain         3        4,8 %         
0,42 kg               Chocolate Malt (886,5 EBC)               Grain         4        3,6 %         
0,28 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Grain         5        2,4 %         
0,45 kg               Light Dry Extract (15,8 EBC)             Dry Extract   7        3,9 %

[B]Humle og krydder[/B]
60,00 g               Magnum [9,70 %] - First Wort 60,0 min    Hop           6        46,3 IBUs     
30,00 g               Centennial [8,50 %] - Boil 20,0 min      Hop           8        11,2 IBUs     
30,00 g               Experimental hop 2010/72/70 [12,00 %] -  Hop           9        15,8 IBUs     
30,00 g               Saaz [2,80 %] - Boil 20,0 min            Hop           10       3,7 IBUs

[B]Andre ingredienser[/B]


[B]Meskeinformasjon[/B]
dobbeltmesk, 
1. 60 minutter @ 66C
2. ~40 min @ 66C

5,6 kg pale malt i mesk nr 1
Resten i mesk nr 2 (5,65 kg)

[B]Gjæring[/B]
Gjærtype: US-05
Gjærmengde: 3 pakker, rehydrert
Informasjon om gjæring:
Starter gjæringen på 16C og lar den stige naturlig til rundt 20. Setter den litt varmere mot slutten av gjæringstiden.

[B]Kommentarer[/B]
Brygget på Speidel 20 med dobbeltmesk.
Starter med 23 liter vann. Ingen mineraltilsetninger i første mesk. Rører i mesken hvert 20. minutt for begge meskene. Ca 20 liter til start på mesk nr 2. Tilsetter 10g CaCO3 og 4g NaHCO3 i mesk nr 2. Kutter ned andre meskerunde til 40 minutter for å ikke få for lav pH. Dessuten stoppes tiden når man rører i mesken så effektiv tid blir nok nærmere 50 min uansett. Skyller med 4 liter vann. Tar ut en liter vørter og koker opp 450g spraymalt. preboil volum er 21 liter og gravity er 1.103. Dette var i høyeste laget, så koker opp en liter vann og har i. Pitcher gjær på 16C med brewers clarex og oksygenerer i 2 minutter. Starter gjæringen på 16C og lar den stige naturlig til rundt 20. Setter den litt varmere mot slutten av gjæringstiden.

[B]Informasjon om konkurranseølet[/B]
Brygget: 3. juli 2016
Flasket: 22. juli 2016
Filtrert: Nei
Karbonering: N