Brygger: Einar Michelsen
Plassering: XX. plass i klasse YY

Type: 9E Imperial stout
OG: 1099
FG: 1022
Mengde vørter: 30,0l
Mengde ferdig øl: 31,5l
Alkoholstyrke: 10,0%
Beregnet IBU: 46,0
Beregnet farge: 65 EBC

[B]Gjærbare ingredienser[/B]
500 g Cara Crystal 120 EBC
6100 g Pale Malt 7 EBC
2000 g Wheat Malt  3 EBC
600 g Chocolate Malt 800 EBC   
200 g Smoked Malt 6 EBC
500 g Demerera Sugar
1500 g Dry Light Extract

[B]Humle og krydder[/B]
Fuggle 4.0% alpha   100 g   60 minutes 
Challenger 7.6% alpha   100 g   15 minutes 
Simcoe 13% alpha   50 g   5 minutes 
Simcoe 13% alpha   60 g   dry hopped

[B]Andre ingredienser[/B]
Lakris (25 gr.), 
appelsinskall (55 gr.), 
vaniljestang (en hel), 
kanelstang (2 hele) og 
54 gr. "Eikechips Whisky medium toast". 
Laget en "te" (1 l. kok. vann, trekke noen timer) av alt dette (siles) og tilsetter siste 10 min av kok, sammen med Demerasukkeret.

[B]Meskeinformasjon[/B]
68 grader i 90 min. (22 l. vann 75 gr. til mesk. og ca. 25 l. 78 gr. skylling)

[B]Gjæring[/B]
Gjærtype: WLP007 Dry English Ale
Gjærmengde: 5 rør gjær, ikke gjærstarter
Informasjon om gjæring:
5 rør gjær, 2 i en bøtte (12 l.) og 3 i en (18 l.). Ploppet for fullt 25.2 etter jobb. Ca. 16. gr. i rommet.
Gjæret ved 16-18 grader i 14 dager. Ettergjæret på flasker ved 21 grader i 14 dager. 6 gr. sukker pr. l. for kullsyre. Tok 150 gr. av hensyn til trub.

[B]Kommentarer[/B]
All humle ble lagt i humleposer. Justerte humleplanen for å ta høyde for ca. 10 % "tap" pga. posene. Fordelelt på to gjæringsbøtter hhv. 12 og 18 liter. (Blandet ved flasking)

Måtte koke med flere kjeler. Har nå kjøpt gassbrenner, og kaster Wilfaplaten...
Justerte OG opp med spraymalt. Supplerte med 2 l. vann 1,5 kg. spraymalt og 100 gr. ekstra Demera, som ble kjølt og blandet med resten av den kjølte vørteren. (målet var en OG på 1101) Resultatet ble 5 liter mer øl, og litt lysere øl. :-)

[B]Informasjon om konkurranseølet[/B]
Brygget: 24. februar 2013
Flasket: 11. mars 2013
Filtrert: Nei
Karbonering: N