Brygger: Sigurd Hannaas Plassering: XX. plass i klasse YY Type: 12E Berliner weisse OG: 1,032 FG: 1,006 Mengde vørter: 42,0l Mengde ferdig øl: 38,0l Alkoholstyrke: 3,4% Beregnet IBU: 2,2 Beregnet farge: 3,8 EBC [B]Gjærbare ingredienser[/B] 3,5 kg Weyermann Premium Pilsner 2,5 kg Castle Blanc Wheat Malt [B]Humle og krydder[/B] 15 min kok etter syrning: 20 g H. Mittelfrüh (3,5 %) [B]Andre ingredienser[/B] 5 min kok før syrning: 1 ts. WLN1000 gjærnæring 15 min kok etter syrning: 10 g klarurt. Vannjustering: 1,7 g gips i mesk 1,9 g gips i skyllevann 7,65 g kalsiumklorid (33 %) i mesk 8,55 g kalsiumklorid (33 %) i skyllevann 3,4 ml melkesyre (80 %) i mesk 2,6 ml melkesyre (80 %) i skyllevann 20 ml melkesyre (80 %) tilsatt før pitch av melkesyrestarter, for å senke pH under 4,5. Dette hjelper bl. a. på skumfasthet. [B]Meskeinformasjon[/B] 17 liter meskevann og 19 liter skyllevann. Innmesk ved 63 C. Holdes der en halvtime. Varmes til 71 C over 15 minutter. Holdes der en halvtime. Varmes til utmesk (77 C) over 10 minutter og holdes der i 5 minutter. Siler av med kontinuerlig skylling. Det tok ca. 55 minutter. [B]Gjæring[/B] Gjærtype: lacto+WLP001 Gjærmengde: se kommentarfelt Informasjon om gjæring: Etter avsiling var det 30 liter i kokekaret. Tilsatt 10 liter vann og varmet til kokepunktet. Kokt i 5 minutter med gjærnæring. Tilsatt 20 ml melkesyre for å syrne vørteren noe før melkesyrebakteriene tilsettes. Kjølt til 40 C, flushet med CO2 og tilsatt lactostarter. Holdt på 40 C til ønsket pH/smak. Etter ca 24 timer var syrenivået passe, og vørteren ble tilsatt ytterligere 4 liter vann og kokt i 15 minutter for å drepe melkesyrebakteriene. Den ble så kjølt ned til pitchetemperatur 18 C og fordelt i to gjæringskar. Oksygenert med ren O2 (ca 0,66 liter i hver bøtte) og tilsatt WLP001-starter (halvparten av dekantert starter i hver bøtte). Temperaturen rampes fra 18 til 19 C over 3 døgn, og holdes så på 19 C i 4 døgn. Den rampes så til 20 C over 2 døgn og holdes der i 3 døgn. Så rampes temperaturen ned til cold crash i løpet av 2 døgn. [B]Kommentarer[/B] Lactostarter: 3,5 liter vann kokt med 440 gram spraymalt, 2 dråper skumdemper og 1/2 ts. gjærnæring i 15 minutter. Kjølt ned til ca. 40 C (pH= ca. 5) og tilsatt 1 ts (5 mL) melkesyre (80%). PH etter syre: Litt under 4. Rørte inn to toppede store spiseskjeer hjemmelaget yoghurt (basert på Biola naturellyoghurt og H-melk). Helte blandingen på 5-liters demijohn og toppet med taffelvann fra Rema (ca 1,2 liter, til det var totalt 4,5 liter i kolben), for å flushe ut luften. Gjærlås på, og satt til gjæring på 40C. Temperaturen var ca. 32 C ved starten av gjæringen. Hele starteren pitches. WLP001-starter: 2,5 liter starter på røreplate. 1 pk. WLP001 (ca 4 uker gammel). Dekanteres før pitch. [B]Informasjon om konkurranseølet[/B] Brygget: 13. mai 2016 Flasket: 10. mars 2017 Filtrert: Nei Karbonering: F