Klasse
9E Imperial stout
Brygget
24. februar 2013
Flasket
11. mars 2013
Alkoholstyrke
10,0%
Farve (EBC)
65
OG/FG
1099 / 1022
Bitterhet (IBU)
46,0 (T)
Karbonering
N
Filtrert
nei
Mengde vørter
30,0l
Mengde ferdig øl
31,5l
Gjærbare ingredienser

500 g Cara Crystal 120 EBC
6100 g Pale Malt 7 EBC
2000 g Wheat Malt 3 EBC
600 g Chocolate Malt 800 EBC
200 g Smoked Malt 6 EBC
500 g Demerera Sugar
1500 g Dry Light Extract

Humle og krydder

Fuggle 4.0% alpha 100 g 60 minutes
Challenger 7.6% alpha 100 g 15 minutes
Simcoe 13% alpha 50 g 5 minutes
Simcoe 13% alpha 60 g dry hopped

Andre ingredienser

Lakris (25 gr.),
appelsinskall (55 gr.),
vaniljestang (en hel),
kanelstang (2 hele) og
54 gr. "Eikechips Whisky medium toast".
Laget en "te" (1 l. kok. vann, trekke noen timer) av alt dette (siles) og tilsetter siste 10 min av kok, sammen med Demerasukkeret.

Meskeinformasjon

68 grader i 90 min. (22 l. vann 75 gr. til mesk. og ca. 25 l. 78 gr. skylling)

Gjærtype

WLP007 Dry English Ale

Gjærmengde

5 rør gjær, ikke gjærstarter

Informasjon om gjæring

5 rør gjær, 2 i en bøtte (12 l.) og 3 i en (18 l.). Ploppet for fullt 25.2 etter jobb. Ca. 16. gr. i rommet.
Gjæret ved 16-18 grader i 14 dager. Ettergjæret på flasker ved 21 grader i 14 dager. 6 gr. sukker pr. l. for kullsyre. Tok 150 gr. av hensyn til trub.

Kommentarer

All humle ble lagt i humleposer. Justerte humleplanen for å ta høyde for ca. 10 % "tap" pga. posene. Fordelelt på to gjæringsbøtter hhv. 12 og 18 liter. (Blandet ved flasking)

Måtte koke med flere kjeler. Har nå kjøpt gassbrenner, og kaster Wilfaplaten...
Justerte OG opp med spraymalt. Supplerte med 2 l. vann 1,5 kg. spraymalt og 100 gr. ekstra Demera, som ble kjølt og blandet med resten av den kjølte vørteren. (målet var en OG på 1101) Resultatet ble 5 liter mer øl, og litt lysere øl. :-)


[BBcode]